The 15th Scottish Infantry Division in Normandy - POI203

De 15e Schotse Infanterie Divisie in Normandië

26-06-1944 - 27-08-1944

Rue des Tileuls, Esquay-Notre-Dame, Frankrijk
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

De 15e Schotse Infanterie Divisie in Normandië

Op 14 juni 1944 landde de 15e Schotse Infanterie Divisie in Normandië op Sword Beach. Op 26 juni vocht de eenheid aan de frontlinie en was betrokken bij operatie Epsom om Caen te veroveren. Ondanks zware verliezen waren de mannen succesvol in het grote Anglo-Canadese offensief in Normandië. Daarna vochten de manschappen in België en Nederland.

De 15e Schotse Infanterie Divisie diende gedurende drie jaar aan het westelijke front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in september 1939, werd de divisie opnieuw in Engeland gemobiliseerd. Hier bleef de eenheid tot 1943 in training. Op 14 juni 1944 vertrok de 15e Schotse Divisie opnieuw naar Frankrijk. De eerste gevechten waren onderdeel van Operatie Epsom om Caen af te snijden en in te nemen.

Dienend onder het bevel van Generaal MacMillan, nam de Schotse divisie deel aan het offensief om de rivier de Odon over te steken. Tijdens de eerste dagen van deze acties leed de divisie zware verliezen: er vielen ongeveer 2.700 slachtoffers tussen 27 juni en 2 juli 1944, een derde van de manschappen. Desondanks was er een bres van 8 bij 3 kilometer geslagen door de Duitse linies, genaamd de ‘Scottisch Corridor’. Befaamd om hun vechtlust voerden de Schotse soldaten een afleidingsmanoeuvre uit vanaf het bruggenhoofd van Odon om Operatie Goodwood te ondersteunen. Op 15 juli 1944 werd Esquay ‘s nacht ingenomen. Ongeveer een maand lang vochten ze aan de voet van heuvel 112. Hoewel het niet lukte de heuvel in te nemen werd een Duitse pantsereenheid lange tijd afgeleid.

Op 23 juli kreeg de 15e Divisie het bevel om zich richting Caumont-l’Éventé te begeven om de 1e Amerikaanse Divisie te versterken. De 15e Schotse Infanterie Divisie nam deel aan Operatie Bluecoat (30 juli - 4 augustus), zich voorwaarts bewegend door heggen en bosjes. Na een week van hevige gevechten rondom Estry, werd de divisie een rustpauze gegund ten zuiden van Caen. De mannen zetten hun opmars voort richting de Seine, die ze overstaken op 27 augustus 1944. Hierna gingen ze verder naar België en Nederland.

Mediagallerij

Rue des Tileuls, Esquay-Notre-Dame, Frankrijk