Sword Beach - POI039

Sword Beach

06-06-1944 - 06-06-1944

Avenue du 6 Juin, Hermanville-sur-Mer, Frankrijk
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

Sword Beach

Sword Beach was de codenaam voor het meest oostelijk gelegen strand van de vijf landingsstranden in Normandië. Ondersteund door commando’s en speciaal aangepaste tanks landde hier de 3e Britse Infanteriedivisie. De mannen moesten samen met de 6e Luchtlandingsdivisie Caen bezetten. Dit doel werd uiteindelijk pas een maand later, op 9 juli bereikt.

Sword Beach was de codenaam voor het meest oostelijk gelegen strand van de vijf landingsstranden in Normandië. De inzet was hoog. Het doel was het beschermen van de linkerflank van het geallieerde bruggenhoofd in Normandië.

Hierbij werden ze gesteund door de 6e Britse Luchtlandingsdivisie, die een paar uur eerder was geland tussen de rivieren Orne en Dives. Gezamenlijk moesten ze 15 km verderop, de strategisch belangrijke stad Caen veroveren.

De aanval werd geleid door de 3e Britse Infanteriedivisie, versterkt met commando’s van de 1e en 4e Special Service Brigades en ondersteund door speciaal aangepaste tanks. De Sword Beach sector liep van Langrune tot Ouistreham. Eenmaal geland schakelden de commando’s de Duitse versterkingen uit door deze van twee kanten aan te vallen.
De landing op Sword Beach was grotendeels succesvol. Na het opruimen van vijandelijke eenheden in Ouistreham, kon de 1e Special Service Brigade zich bij de para’s bij Bénouville voegen. Ze bezetten de oostoever van de Orne.

Desalniettemin kregen de commando’s het niet voor elkaar om nog op 6 juni de connectie te maken met de Canadese troepen die op Juno Beach waren geland. Ze werden aangevallen door de 21e Duitse Pantserdivisie. Nadat de Duitsers 50 tanks hadden verloren verlieten ze hun posities.

Opstoppingen op de stranden en vastberaden verzet van enkele Duitse versterkingen verder inlands, weerhielden de Britten om Caen op 6 juni te veroveren. Uiteindelijk moesten ze meer dan een maandlang strijden om de stad pas op 9 juli te kunnen bevrijden.

Mediagallerij

Avenue du 6 Juin, Hermanville-sur-Mer, Frankrijk

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën