Pointe du Hoc - POI040

Pointe du Hoc

06-06-1944 - 06-06-1944

Pointe du Hoc, Cricqueville-en-Bessin, Frankrijk
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc is een hoge klif tussen twee van de vijf landingsstranden van D-Day, Utah en Omaha Beach. Het is befaamd vanwege de gewaagde aanval van het 2e U.S. Ranger Battalion die hier een Duitse artilleriebatterij uitschakelde.

Tegen het eind van 1942 hadden de Duitsers een artilleriebatterij gebouwd op Pointe du Hoc, een prominente klif die over het Engelse kanaal uitkeek.

De batterij bestond uit zes 155 mm kanonnen in open betonnen bakken die later werden overdekt met kazematten. Hiermee bestreken de Duitsers de stranden die gekozen waren voor de landingen van de Amerikaanse troepen, Utah Beach in het westen en Omaha Beach in het oosten.

Bewust van dit gevaar, bombardeerden de geallieerden de batterij vele malen voor de landingen plaatsvonden. Maar om zeker te zijn van de volledige vernietiging kreeg het 2e U.S. Ranger Battalion onder leiding van luitenant-kolonel James Earl Rudder de opdracht de klif te beklimmen en de kanonnen uit te schakelen.

In de ochtend van D-Day, na een gewaagde klim met touwladders en enterhaken, vochten de Amerikaanse commando’s een bloedige strijd met de Duitse bemanning.
Na de moeizame overwinning, waren de Rangers compleet verrast dat de bunkers geen kanonnen bevatten. Het bleek dat de Duitsers ze pas hadden verplaatst. Na een korte zoekactie werden ze gevonden, verborgen in een greppel vlakbij.

Sinds 1979 is de American Battle Monuments Commission verantwoordelijk voor het behoud van de bunker, die bedreigd werd door erosie van de klif.
Veel werk is verzet om deze historische plek toegankelijk te maken voor het publiek. Midden tussen een maanlandschap van bomkraters ontdek je betonnen bunkers voor kanonnen, munitie en manschappen. Op het hoogste punt van de klif staat een monument met een prachtig uitzicht over de kust.

Mediagallerij

Pointe du Hoc, Cricqueville-en-Bessin, Frankrijk

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën