Omaha Beach - POI042

Omaha Beach

06-06-1944 - 06-06-1944

Colleville-sur-Mer, Frankrijk
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

Omaha Beach

Omaha Beach is de befaamdste van de vijf landingsstranden van D-Day, op 6 juni 1944. Op dit 6 km lange strand kregen de Amerikaanse troepen te maken met felle Duitse tegenstand. Ze leden enorme verliezen en het werd bijna een mislukking.

Omaha Beach is de bekendste van de vijf landingsstranden van D-Day, op 6 juni 1944.
De Amerikaanse divisies verloren hier zo’n 4.700 man: gewond, vermist of gedood. Het waren de grootste verliezen op de stranden van D-Day. Het strand kreeg de bijnaam ‘Bloody Omaha’.

De twee Amerikaanse infanteriedivisies die vanaf 06:30 landden beleefden kritieke momenten. De eerste twee aanvalsgolven werden in een paar minuten gedecimeerd. Alle genietroepen, van zowel infanterie als marine, leden zware verliezen. Zij moesten de stranden vrijmaken van obstakels die een snelle opmars tegenhielden. De genie stond zonder bescherming bloot aan vijandelijk vuur. In de chaos waren er toch kleine groepjes die er in slaagden om zich inlands tussen de Duitse stellingen, te nestelen. Toen D-Day eindigde was de situatie op Omaha nog steeds kritiek.

De redenen voor de zware verliezen waren dat de bombardementen die aan D-Day vooraf gingen, weinig schade bij de verdediging hadden aangericht. De Duitse troepen waren ook veel talrijker dan ingeschat. De amfibietanks faalden bij het begin van de aanval, sommigen zonken in de ruwe zee.

De soldaten moesten na het verlaten van de landingsvaartuigen, zonder enige bescherming, nog honderden meters door zeewater waden dat tot het middel reikte. En vanuit de 15 Duitse versterkingen, Widerstandsnester, hadden de verdedigers een perfect schootsveld. Als je vandaag de dag op de duinen staat begrijp je welk enorm voordeel de verdedigers hier toen hebben gehad.

Mediagallerij

Colleville-sur-Mer, Frankrijk

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën