FrankrijkParijs

Op 19 augustus 1944 kwam de Parijse bevolking in opstand tegen de Duitse bezetters. Zes dagen later was de stad bevrijd, met hulp van Franse en Amerikaanse troepen. Hiermee kwam een einde aan vier jaar bezetting. 

Liberation Route Europe

Liberation Route:FrankrijkParijs

Nadat de geallieerde troepen in augustus 1944 waren doorgebroken vanuit Normandië, trokken ze op naar het noorden en zetten de achtervolging in op het terugtrekkende Duitse leger. Op 19 augustus kwamen de Parijzenaars in opstand om Duitse bezetters uit de stad te verdrijven. De geallieerden stuurden meteen Franse en Amerikaanse troepen om Parijs te bevrijden. De eerste eenheden arriveerden op 24 augustus en de volgende dag gaven de Duitse troepen in Parijs zich over.

Beleef de historie

Verhaal uitgelicht: De bevrijding van Parijs

De bevrijding van Parijs had bij de geallieerden in eerste instantie geen prioriteit. Dat veranderde na een opstand van de bevolking tegen de Duitsers op 19 augustus 1944. De 2e Franse Pantserdivisie werd naar Parijs gezonden en viel de stad binnen op 24 augustus. Al na twee dagen kon de overwinning worden gevierd op de Champs-Élysées.

Terug naar vrijheid en soevereiniteit
Op deze afbeelding:
De bevrijding van Parijs
Parade op the Champs-Élysées, 26 August 1944.

Nadat de geallieerden in Normandië de Duitse troepen hadden verslagen, rukten ze dwars door Frankrijk op om de terugtrekkende Duitsers in te halen. De bevrijding van Parijs had op dat moment geen prioriteit, ook al vanwege het risico dat de stad daar schade van zou ondervinden. Op 19 augustus 1944 veroorzaakte het Franse verzet in Parijs echter een opstand tegen de Duitsers. De Duitse bevelhebber in Parijs, luitenant-generaal Choltitz, had bevel gekregen om de opstand te onderdrukken en de stad te vernietigen, vergelijkbaar als in Warschau.

Om deze ramp te voorkomen, eiste Charles de Gaulle dat de geallieerden zouden ingrijpen. Daarop werd de 2e Franse Pantserdivisie van majoor-generaal Leclerc naar Parijs gestuurd, ondersteund door de 4e Infanterie Divisie van majoor-generaal Barton. De eerste bevrijders drongen op 24 augustus door tot in het centrum van Parijs.

Op 25 augustus kregen de Franse en Amerikaanse soldaten een warm ontvangst vande Parijzenaren. Choltitz en zijn staf werden in Hotel Meurice gevangen genomen. De capitulatie werd getekend in het politiebureau op het Île de la Cité. Daarna bracht men Choltitz naar Station Montparnasse. Van hieruit beval hij alle Duitse troepen zich over te geven. De volgende dag leidde Charles de Gaulle een symbolische triomftocht op de Champs-Élysées, ten overstaan van ontelbare toeschouwers. Frankrijk had haar nationale eenheid en soevereiniteit herwonnen.

Lees het hele verhaal