FrankrijkNormandië

De bevrijding van West-Europa begon in juni 1944 in Normandië. De aankomst van de geallieerden betekende vrijheid, maar ook zware gevechten en verwoesting op grote schaal.

Liberation Route Europe

Liberation Route:FrankrijkNormandië

Op 6 juni 1944 stak een van de grootste vloten die ooit was bijeengebracht het Kanaal over naar Frankrijk. De geallieerde invasie van Europa was begonnen. Na de bestorming en verovering van de stranden brak in Normandië een felle strijd los die twee maanden zou voortduren. Enkele van de hevigste gevechten in de oorlog volgden, waarbij vele burgers en soldaten het leven lieten en het platteland totaal verwoest raakte.

Biografieën

Beleef de historie

Verhaal uitgelicht: D-Day

6 juni 1944 is de geschiedenis ingegaan onder de legendarische naam D-Day. De dag van de geallieerde landingen op de stranden van Normandië. Het was het dramatische hoogtepunt van operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa uit handen van de Duitse bezetter.

De langste dag
Op deze afbeelding:
D-day
In de buurt van Pointe du Hoc.

Vier jaar na de verpletterende nederlaag van Frankrijk, België en Nederland in de lente van 1940, begonnen de westerse geallieerden met operatie Overlord. Het doel was een bruggenhoofd te vestigen in West-Europa om van daaruit nazi-Duitsland te verslaan, met de hulp van het Sovjet leger aan het Oostfront.

Normandië werd gekozen vanwege de nabijheid van de Britse kust. De geallieerde luchtmacht kon zo de landingstroepen effectief ondersteunen bij het begin van de aanval (operatie Neptune).

Bovenal was de Duitse verdediging langs dit deel van de kust minder sterk dan verderop in het noorden. Het Duitse opperbevel verwachtte de geallieerde landingen daar waar het Kanaal het nauwst is.

Een vloot van meer dan 6.900 schepen was nodig om de aanvalstroepen van meer dan 156.000 man op vijf stranden te zetten. De landingsstranden kregen van west naar oost, de codenamen Utah en Omaha (V.S.), Gold (Brits), Juno (Canadees) en Sword (Brits). Ongeveer 24.000 man luchtlandingstroepen werden ingezet om strategische punten in te nemen en zo te voorkomen dat de Duitsers konden aanvallen op de flanken van de troepen die op de kust aan land kwamen.

Ondanks het slechte weer en de felle Duitse tegenstand waren de operaties succesvol. Op de avond van 6 juni 1944 hadden de geallieerden op alle vijf de stranden vaste voet aan de grond. De Duitse verdediging wist niet hoe ze moest reageren.

D-Day was vooral een Brits-Amerikaanse inspanning. Britse, Amerikaanse en Canadese troepen vormden de hoofdmoot, maar in totaal deden er zowel in de lucht, op zee, als op land 17 geallieerde landen mee.

De landingen van 6 juni 1944 maakten geschiedenis onder de legendarische naam D-Day.

Lees het hele verhaal