Voor de inwoners van Gdańsk betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog niet per se het begin van vrijheid. De komst van het Sovjet leger zorgde eerst voor een nederlaag en daarna feitelijk voor een nieuwe bezetting. De Poolse immigranten die na de oorlog in Gdańsk waren komen wonen, waren beslist niet voor een Sovjet overheersing. Voor veel Polen duurde deze politieke consequenties voort tot 1989 toen Polen weer een onafhankelijke democratische staat werd.
In augustus 1980 legden dokwerkers van de Lenin-werf in Gdańsk het werk neer. ...
Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk werd in 2017 geopend. Het museum ...
Op 1 september 1939 vielen de Duitsers de Oostzeehaven bij Gdansk aan, gelegen op het schiereiland Westerplatte. Deze gebeurtenis geldt als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een kleine Poolse eenheid hield zeven dagen stand. Na de oorlog groeide Westerplatte uit tot een nationaal symbool van Pools verzet.
Op 7 september 1939 werd de Poolse verdediging van het Militaire Transit Depot ...
Na de Tweede Wereldoorlog nam de voormalige plaatsvervangend commandant van ...
Majoor Henryk Sucharski was als commandant verantwoordelijk voor de verdediging ...
Toen D-Day naderde, werd Kent het decor van een van de grootste misleidingplannen uit de oorlog, Operatie Fortitude South. Om de werkelijke locatie van de geallieerde invasie van West-Europa te verhullen, troffen de geallieerden uitgebreide militaire voorbereidingen rond Dover. Maar het was allemaal nep.
Dover ligt bij de verdediging van Engeland al eeuwen in de frontlinie. Het kreeg ...
In 1940 dienden de tunnels van Dover Castle als commandocentrum van de grote ...
Juan Pujol Garcia, bekend onder de Britse codenaam Garbo, was een dubbelspion ...
6 juni 1944 is de geschiedenis ingegaan onder de legendarische naam D-Day. De dag van de geallieerde landingen op de stranden van Normandië. Het was het dramatische hoogtepunt van operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa uit handen van de Duitse bezetter.
Even na middernacht op 6 juni 1944 begon D-Day met luchtlandingen van Amerikaanse ...
Het Atlantic Wall Museum bevindt zich in het voormalig Duitse hoofdkwartier ...
De 19-jarige Chantal Nobécourt meldde zich in de zomer van 1944 aan als vrijwilliger ...
De Slag om Normandië, uitgevochten tussen de landingen op 6 juni 1944 en de bevrijding van Parijs op 25 augustus, wordt vaak over het hoofd gezien. Toch bepaalde deze campagne het verloop van de oorlog in Noordwest-Europa. De verliezen waren enorm: in 80 dagen werden meer dan 100.000 mensen gedood, waarvan 20.000 burgers.
Tijdens de voorbereiding van Operatie Overlord besloten de geallieerden om twee ...
Het Herdenkingsmuseum van de Slag om Normandië in Bayeux vertelt hoe de geallieerden ...
Generaal Dwight D. Eisenhower was de leider van de geallieerde strijdkrachten ...
Operatie Pluto (Pipe Line Under The Ocean) is een van de grootste technische hoogstandjes uit de oorlog. Met succes werden enorme pijpleidingen gefabriceerd en onder het Kanaal tussen Zuid-Engeland en Frankrijk gelegd. Zo kon brandstof veilig worden getransporteerd naar de troepen in Europa. De pijpleidingen droegen veel bij aan het succes van de geallieerde operaties.
De bevrijding van Parijs had bij de geallieerden in eerste instantie geen prioriteit. Dat veranderde na een opstand van de bevolking tegen de Duitsers op 19 augustus 1944. De 2e Franse Pantserdivisie werd naar Parijs gezonden en viel de stad binnen op 24 augustus. Al na twee dagen kon de overwinning worden gevierd op de Champs-Élysées.
Tijdens de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 installeerde generaal Leclerc, ...
In de turbulente dagen van juni 1940 kwam kapitein Philippe de Hauteclocque ...
Gedurende de herfst en de winter van 1944-1945 woedde in het Eifelgebergte de Slag om het Huertgenwald, die te boek staat als de langstdurende slag van de Tweede Wereldoorlog op Duitse bodem. De gevechten maakten aan beide kanten veel slachtoffers. Voor de Amerikanen was het woord Huertgen, met de klank huert (hurt = pijn), dan ook synoniem voor dood en verminking.
De oorlog ontnam hem zijn familie en zijn huis. In 1945 keerde Julius Erasmus ...
In mei 1940 bezette het Duitse leger Nederland. Het zou vijf jaar duren voor Nederland werd bevrijd. Na de zogeheten ‘Hongerwinter’ die in de bezette gebieden aan 20.000 mensen het leven kostte, begon in februari 1945.
Op 16 april 1945 bevrijdde de 5e Canadese Pantserdivisie Otterlo. Het dorp werd ...
Korporaal Leo Major landde in Europa op D-Day en nam deel aan iedere grote operatie ...
Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen, om zo de goed verdedigde Siegfriedlinie te omzeilen en een snelle opmars naar Berlijn te forceren.
Operatie Market Garden leidde tot de bevrijding van een groot deel van Zuid-Nederland. ...
Een van de hoofddoelen van operatie Market Garden was het veroveren van de twee ...
Karl-Heinz Kracht was een Duitse korporaal. Op zijn 19e kwam hij voor het eerst ...
Het geallieerde Rijnlandoffensief omvatte enkele grootschalige operaties in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De twee hoofddoelen van deze operaties waren het veroveren van het gebied ten westen van de Rijn en het oversteken van de rivier zelf. Als deze operaties succesvol zouden zijn, zou dit de genadeslag betekenen voor de laatste Duitse verdedigingslinie in het westen.
De laatste hindernis van het Rijnlandoffensief was de rivier de Rijn. Voor de ...
De Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Reichswald Forest te Kleef is de ...
Rosie de Riveter staat symbool voor alle vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ...
De strijd om Berlijn was een van de laatste slagen van de Tweede Wereldoorlog in Europa. De oorlog die zich vanuit Berlijn had verspreid, keerde nu terug naar deze stad. Veel soldaten en burgers sneuvelden in de vele huis-aan-huis gevechten.
Nadat Sovjettroepen op 1 mei 1945 het Rijksdaggebouw hadden ingenomen, kwam ...
De Friederichstrasse Spoorwegbunker werd oorspronkelijk gebouwd om treinreizigers ...
Josef Brettschneider nam deel aan de Slag om Berlijn als jonge luitenant. In ...
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk. Duitsland en Berlijn werden onder een vier- partijenregering geplaatst.
Met de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse leger op 8 mei 1945 kwam een ...
Het Duits-Russisch Museum in Berlijn-Karlshorst ligt op de plaats van de onvoorwaardelijke ...
De 14-jarige jood Manfred Steinfeld vluchtte in 1938 vanuit nazi-Duitsland naar ...
Het gevangenkamp Stutthof werd aanvankelijk opgericht om dissidente Polen te elimineren. Later in de oorlog veranderde de rol van Stutthof en werd het een integraal onderdeel van de planmatige uitroeiing van de Europese Joden. Voordat het Sovjetleger Stutthof kon bevrijden, werden de overlevende gevangenen op gruwelijke dodenmarsen gestuurd.
In juni 1944 bouwden de Duitsers het gevangeniskamp Stutthof om tot een concentratiekamp. ...
Museum Stutthof is gevestigd in het de voormalige Duitse concentratiekamp Stutthof. ...
Stella Czajkowska is een van de weinige Joden die de oorlog heeft overleefd, ...