Thank you, America! Memorial

Thank you, America! Memorial

Americká Street, Pilsen, Tsjechië
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Thank you, America! Memorial

Het monument Thank you, America! werd opgericht in 1995 nadat het communistische regime viel. Het officiële verhaal tijdens het communistische tijdperk was dat Tsjecho-Slowakije werd bevrijd door het Rode Leger. Echter, al in 1948 verscheen in Pilsen een eerste gedenksteen ter ere van het Amerikaanse leger, die werd overstelpt met bloemen.

Een getuige herinnert zich: “Ik kocht rode en witte anjers en legde ze bij het monument. Plots verscheen er een vrachtwagen waar geüniformeerde officieren van de Nationale Veiligheidsdienst uitstapten. Ze richtten hun wapens op ons en schreeuwde dat we ons moesten verspreiden. ’s Nachts hebben ze alle boeketten, vlaggen en zelfs de gedenksteen in vrachtwagens geladen en naar een vuilnisbelt gebracht.”

Een andere getuige vertelt over 1945 en zijn dankbaarheid aan de Amerikaanse bevrijders: “Wij jonge gasten moesten altijd overal bij zijn. We wilden niks missen. Maar de Yankees waren fantastisch. We leerden al snel wat ‘Amerikaans’: ‘hellow, boys’, ‘choowing gum’, ‘please’, ‘choko’, ‘jeep’, ‘ou kay’, ‘senk you’. We bewonderden hun muziek en imiteerden hun dansstijlen. Ik leerde mijn eerste danspassen van de Yankees. We probeerden hun wilde boogiewoogies te kopiëren en werden sneller volwassen met hen in de buurt. Ze kwamen bij ons thuis en aten onze varkensvleesschotel met knoedels en zuurkool, terwijl wij genoten van hun gezelschap. Ze lieten foto’s, thuisadressen en heel veel cadeautjes bij ons achter.”

Een derde getuige denkt terug aan de dansfeestjes: “De Amerikanen gaven een dansfeest midden op straat. Ze blokkeerden een deel van de weg met vier jeeps en spanden elektrische draden voor de verlichting, waardoor een verlichte dansvloer ontstond. Ik klom met een vriendinnetje op een auto en keek hoe de soldaten dansten met jonge vrouwen. We waren meisjes van 10 jaar... Mijn arme ouders waren naar me op zoek. Naderhand gaf mijn vader me het enige pak slaag van mijn leven.”

Mediagallerij

Americká Street, Pilsen, Tsjechië

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën