Patton Memorial Pilsen

Patton Memorial Pilsen

Pobřežní 10, Pilsen, Tsjechië
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Patton Memorial Pilsen

Het Patton Memorial Pilsen werd geopend op 5 mei 2005, precies 60 jaar na de bevrijding van Pilsen en Zuidwest-Bohemen door het Amerikaanse leger. Het museum documenteert de opmars van de Amerikaanse troepen in Tsjecho-Slowakije gedurende 1945, de economische steun na de oorlog en het totalitaire regime in 1948-1989.

Het Patton Memorial Pilsen omvat meer dan duizend stukken. Het eerste deel van het museum toont de laatste luchtaanvallen in West-Bohemen en het bombardement op de Skoda-fabrieken. Omringd door het geluid van sirenes en authentiek film- en fotomateriaal worden bezoekers meegezogen in de laatste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling documenteert de opmars van het Amerikaanse leger in Tsjecho-Slowakije en de stationering van Amerikaanse soldaten in 1945. Authentieke foto’s tonen de laatste dagen van de oorlog, de aankomst van de Amerikaanse troepen, momenten van ontspanning en vriendschappelijke ontmoetingen met de lokale bevolking, evenals een aantal ceremoniële plechtigheden, waaronder opnames van een troepeninspectie op 15 juni 1945, bijgewoond door president Edvard Beneš.

Andere tentoongestelde voorwerpen tonen hoe economische steun mensen hielp omgaan met de moeilijke situatie na de oorlog: voedselrantsoenen, lege en ongeopende conservenblikken, meel- en maïszakken en kauwgom. Er zijn ook medische artikelen, veldrantsoenen, sport- en ontspanningsapparatuur, gereedschap, bedrukte materialen en vele relikwieën die zijn achtergelaten door Amerikaanse soldaten te zien.

Een groot deel van het museum concentreert zich rond George S. Patton, bevelhebber van het 3de Amerikaanse Leger, en zijn oude vriend generaal Ernest N. Harmon, die technische en materiële bijstand verleende bij de bevrijding van Tsjecho-Slowakije en samen met Amerikaanse troepen afscheid nam van de Tsjechische bevolking tijdens de laatste inspectie in november 1945.

Het museum presenteert ook documenten, kranten en tijdschriften uit de periode 1948-1989. Deze teksten tonen de pogingen van het communistische regime om feiten over de bevrijding van Pilsen door het Amerikaanse leger te verdoezelen.

Openingstijden http://www.patton-memorial.cz/en/informations/

Prijzen http://www.patton-memorial.cz/en/informations/

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën