Husova ulice (Husova street)

Husova ulice (Husovastraat)

Husova Ulice, Pilsen, Tsjechië
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Husova ulice (Husovastraat)

De vastberadenheid en moed van de Amerikaanse 16de Armored Division wordt in Pilsen herdacht met een glazen piramide die het embleem van de divisie draagt: een gele, blauwe en rode driehoek met een zwarte rand en een zwart nummer 16 , tankrupsband, kanon en rode bliksemschicht dwars door het midden.

De Amerikaanse 16de Armored Division was een van de jongste divisies die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. De eenheid werd opgericht in juli 1943 en was gestationeerd in Camp Chaffee, Arkansas, waar de soldaten bleven totdat ze in januari 1945 het Europese strijdtoneel betraden. In februari landde de divisie in Le Havre.

Bij de oprichting had generaal-majoor D.T. Greene de leiding, maar in september 1944 nam brigadegeneraal J.T. Pierce het bevel over. Een deel van de divisie was betrokken bij gevechten in Duitsland samen met de 86ste Infantry Division.

Eind april 1945 staken de mannen de Isar over en marcheerden door naar Wasserburg. Tijdens de missie bezetten ze verschillende steden. Toen de operatie ten einde was, sloten de soldaten zich weer aan bij het grootste deel van de divisie in Neurenberg, waar het op dat moment oefeningen en handhavingstaken uitvoerde.

Wat volgde was de campagne naar Pilsen, die werd gelanceerd op 5 mei 1945. De West-Boheemse stad werd de volgende dag na een korte schermutseling bevrijd door de mannen van de 16de ‘Armadillo’ Division. Ze vertrokken al snel naar een aantal andere locaties in de omgeving.

In oktober 1945 werd de 16de Armored Division gedemobiliseerd. Hoewel de divisie slechts één campagne en drie dagen strijd op haar conto had, waren het voor de bevolking van Pilsen vooral de soldaten van brigadegeneraal J.L. Pierce die hen bevrijd hadden van de gehate bezetter. Ondanks dat de divisie maar enkele dagen had gevochten, verloor het vijf man. Nog eens 28 raakten gewond.

Mediagallerij

Husova Ulice, Pilsen, Tsjechië

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën