Chodské Square

Chodské náměstí (Chodské plein)

Pilsen, Tsjechië
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Chodské náměstí (Chodské plein)

Op 4 mei 1945 brak het 9de Infantry Regiment van de Amerikaanse ‘Indianhead’ 2de Infantry Division door de oostelijke grens van het Derde Rijk en trok het bezette Tsjecho-Slowakije binnen. De bevolking van Pilsen toonde haar dankbaarheid aan de bevrijders van de 2de Infantry Division met een monument in Chodské.

Kort voor het middaguur zette het regiment zijn commandopost op in Neukirchen. Een ooggetuigenverslag van een Amerikaanse legerofficier uit mei 1945 vertelt dat, voordat het regiment de controle over zijn nieuwe sector aan het front overnam, de 11de Duitse Pantserdivisie (12.000 volledig gepantserde soldaten) zich overgaf aan de 90ste Infantry Division.

Duitse tanks, vrachtwagens en gepantserde voertuigen reden de hele nacht door de Amerikaanse posities. Het was wonderlijk om te zien. De soldaten leken te behoren tot het beste wat het Duitse leger te bieden had. Op een ordentelijke manier reden ze hun gevangenschap tegemoet. Ze zagen er schoon en fris uit: onvergelijkbaar met hoe de andere geschonden Wehrmacht-eenheden waren verschenen. Vele voertuigen en artilleriestukken werden overgedragen, van tanks en gemotoriseerde kanonnen tot honderden gepantserde auto's, vrachtwagens en jeeps. De ammunitie zou voldoende zijn geweest voor een vreselijke strijd. In plaats daarvan werden munitie en wapens keurig op de aangewezen plaatsen ingeleverd.

Het idee om een monument voor de Amerikaanse bevrijders op te richten werd geïnitieerd door en gebaseerd op een ontwerp van Dr. Pershing Wakefield, zelf een WOII-veteraan uit de 2de Infantry Division.

Dr. Pershing Wakefield zei over Pilsen: “Het beste deel van onze moeizame reis van Omaha Beach door Normandië, Brest en Duitsland was de bevrijding van Tsjecho-Slowakije. Onze vrienden stelde zonder aarzeling hun huis voor ons open. We hebben de grote overwinning samen gevierd.”

Spelers van de ijshockeyclub HC Škoda Pilsen hebben een indianenhoofd op hun shirt en dragen de bijnaam ‘Pilsen Indians’ als eerbetoon aan de 2de Infantry Division.

Mediagallerij

Pilsen, Tsjechië

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën