Antonín Liška

Antonín Liška

14-07-1911 - 03-12-1998

Trefwoorden voor deze biografie
Gevechten Bevrijding Bezetting Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Antonín Liška

Antonín Liška studeerde aan de Docentenacademie in Pilsen toen hij besloot bij het leger te gaan. Tussen 1937 en 1939 was hij gevechtspiloot bij het 1ste Luchtmachtregiment. Na de Duitse invasie ontvluchtte hij het land, maar bleef vechten tegen de bezetter, eerst vanuit Polen en later vanuit Engeland.

Antonin Liška vertelde: "Na maart 1939 zag ik het voorzetten van de strijd tegen de bezetting van ons land als mijn plicht. Omdat actief verzet in Tsjecho-Slowakije onmogelijk was, gingen we naar het buitenland. Ik was net getrouwd. Het besluit om te vertrekken was niet gemakkelijk, maar mijn vrouw Mary bracht een veel groter offer. Ze was in verwachting van ons kind, hij werd zes maanden na mijn vertrek geboren."

Mary zat meer dan een jaar gevangen in een concentratiekamp in Svatoborice, dat was opgericht voor de families van soldaten die zich hadden aangesloten bij de geallieerde troepen. Nadat Polen was verslagen, werd Liška gevangengenomen door de Sovjet-Unie, dat Polen vanuit het oosten was binnengevallen. Hij werd vrijgelaten in 1940 en bereikte uiteindelijk Engeland. In 1941 was hij in opleiding bij de RAF waar hij Spitfires leerde vliegen met het 312de Tsjecho-Slowaakse Gevechtssquadron. Op 29 juni 1942 had hij 151 vlieguren op zijn naam.

Op die fatale dag leed Liška een zware crash als gevolg van mechanisch falen of een vijandelijke actie. Hij lag acht maanden in het ziekenhuis. In 1945 keerde hij terug naar Tsjecho-Slowakije en ontving verschillende onderscheidingen. Liška werd in 1991 uitgeroepen tot ereburger van Pilsen en werd erevoorzitter van de Pilsen Aeroclub. Hij was een getalenteerd schrijver en publiceerde drie boeken over zijn oorlogservaringen: Shadows on the Sky (1946), How to Shy the Death (1983) en The Journeys of Men (1992). De gemeente Pilsen onderscheidde hem voor zijn werken. Liška ligt begraven in zijn geboortestad Hranice.

Mediagallerij

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën