Belgë

Belgë

Begin: Brussels Einde: Brussels Duur: 7 Het gehele jaar

België

Het Ardennenoffensief (16 december 1944 - 25 januari 1945) was een groot opgezette Duitse aanval aan het westelijk front door de dichtbeboste Ardennen van Wallonië in België, Frankrijk en Luxemburg, toen de Tweede Wereldoorlog in Europa al bijna ten einde liep. De geallieerden werden volledig overrompeld door deze verrassingsaanval. De Amerikaanse troepen kregen het zeer zwaar te verduren en leden tijdens het Ardennenoffensief hun grootste verliezen van alle operaties tijdens de oorlog. Eind december 1944 zetten de geallieerden, versterkt met Pattons leger en het Britse 30e Legerkorps onder Montgomery, de tegenaanval in en werden de Duitse troepen geleidelijk teruggedrongen. Tegen het eind van januari 1945 hadden de Duitsers zich teruggetrokken tot achter de Siegfriedlinie.

De route op de kaart

Dag 1

Aankomst in Brussel, overnachting in uw hotel in Brussel.

Dag 2

Verken Brussel en zijn vele musea en historische bezienswaardigheden. Bezoek het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Ervaar het Europees Parlement en zijn bezoekerscentrum in Brussel en maak op een verfrissend nieuwe manier kennis met deze instelling en de geschiedenis van de Europese eenwording. Wandel over de Grote Markt. Overnachting in Brussel.

Dag 3

Reis naar de Ardennen en Bastenaken, waar het Ardennenoffensief plaatsvond. Stop onderweg voor een bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle. Bezoek na aankomst in Bastenaken het Mardassonmonument en het nieuwe Bastogne War Museum. Overnachting in Bastenaken

Dag 4

Verken de plekken in en rond Bastenaken die voor de oorlog in deze omgeving belangrijk waren, zoals de 'Nuts-kelder', het Pattonmonument, de schuttersputjes in het Bois Jacques, en het dorp Foy. Overnachting in omgeving Bastenaken.

Dag 5

Bezoek 's ochtends de Bastonge Barracks en het Museum van de Slag om de Ardennen in La Roche-en-Ardenne. Benut de middag voor een bezoek aan het Bois Jacques en locaties uit de afleveringen over het Ardennenoffensief van de tv-serie Band of Brothers. Rijd daarna terug naar Brussel. Overnachting in Brussel.

Dag 6

Maak een korte rit in noordelijke richting naar Mechelen en Willebroek. De verschrikkingen van het nazisme en de concentratiekampen hebben België niet gespaard. Het Fort van Breendonk bij Willebroek is een ontroerend en sprekend bewijs van deze tragische gebeurtenissen. Het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk richt zich op allen die, op welke manier dan ook, gevochten hebben voor de vrijheid, in verzet zijn gekomen tegen onderdrukking of slachtoffer zijn geworden van racisme en blind fanatisme. Bezoek ook Kazerne Dossin, een ander complex dat van 1942 tot 1944 door de nazi's als doorgangskamp werd gebruikt. Van hieruit zijn 26.000 Joden en Roma gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Overnachting in Brussel.

Dag 7

Einde reis.