België / Verhaallijn

Bevrijding van België

BombingCollaborationDestructionFightingLiberationResistanceVictory and defeat

Deel


2 september 1944 / 17 september 1944

Op 2 september 1944 trokken de geallieerde troepen op meerdere plaatsen tegelijk België binnen. Vanaf dat moment ging het snel: tien dagen later was het grootste deel van het land bevrijd. Maar dit betekende niet het einde van de Duitse bezetting. Twee maanden later verraste Hitler de geallieerden met een laatste aanval: het Ardennenoffensief.

In de ochtend van 2 september 1944 marcheerde het 1e Amerikaanse Leger, op weg naar Doornik, België binnen bij het dorpje Gindron (Henegouwen). Diezelfde dag nog besloten de Duitse gezaghebbers en Belgische collaborateurs zich uit de voeten te maken en kreeg het 2e Britse Leger de opdracht om door te stoten naar Brussel. De Britse soldaten arriveerden in België op 3 september. Diezelfde avond nog trokken ze samen met de Belgische Brigade Piron de Belgische hoofdstad binnen. Op 17 september was bijna het hele Belgische grondgebied bevrijd. Deze snelle opmars was mede mogelijk dankzij de medewerking van enkele verzetsgroepen. Zij ondersteunden de geallieerde troepen bij hun opmars, weerhielden de vluchtende Duitsers van vernielingen, zoals in de haven van Antwerpen, en maakten jacht op collaborateurs.

De geallieerden werden in België met open armen ontvangen. Overal in het land waren de straten vrolijk gekleurd door de Amerikaanse, Britse, Franse, Russische en natuurlijk Belgische vlaggen. De bevrijders brachten spullen mee die in de oorlogsjaren schaars geworden waren, zoals echte koffie, chocolade, Coca-Cola, sigaretten en jazzmuziek.

Het Belgische gezag werd hersteld. Omdat koning Leopold III nog niet naar België was teruggekeerd, werd zijn broer Prins Charles op 20 september tot regent gekozen. Nu de bezetter was verdreven, was het tijd om ook de collaborateurs te straffen. De bevolking nam het recht in eigen hand: vrouwen werden kaalgeschoren en er werden mensen gelyncht, al bleven grote moordpartijen uit.
Maar de Duitsers waren helemaal niet van plan om op te geven. Op 16 december 1944 verraste Hitler vriend en vijand met een laatste aanval: het Ardennenoffensief of Battle of the Bulge. Zes weken lang werd er opnieuw hard gevochten, maar op 4 februari 1945 was ten slotte heel België bevrijd.