The La Roche Museum of the Battle of the Ardennes (Musée de la Bataille des Ardennes) - SPOT216

Museum van de Slag om de Ardennen

Rue Châmont 5, La Roche-en-Ardenne, Belgie
Trefwoorden voor deze bezienwaardigheid
Bombardementen Verwoesting Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Museum van de Slag om de Ardennen

Het Museum van de Slag om de Ardennen is gewijd aan de strijd om en bevrijding van La Roche en nabijgelegen dorpen op de linkeroever van de Ourthe tijdens het geallieerde tegenoffensief tussen 3 en 16 januari 1945. In 1944-1945 werd de stad La Roche grotendeels verwoest en kwamen 114 inwoners om het leven.

Het Duitse Ardennenoffensief (Battle of the Bulge) begon op 16 december 1944. In de nacht van 18 op 19 december werden de eerste troepenbewegingen gesignaleerd in de buurt van La Roche-en-Ardenne. De stad was toen in handen van de Amerikanen, maar op 21 december namen de Duitsers bezit van de stad. Vanaf 23 december bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht Duitse stellingen in de Ardennen, met name in La Roche, waar de brug over de Ourthe nog altijd intact was. Op 11 januari 1945 werd La Roche bevrijd, maar in de omliggende dorpen ging de strijd nog vijf dagen door. Tijdens het Ardennenoffensief is 90% van La Roche verwoest en kwamen 114 burgers om het leven.

Het Museum van de Slag om de Ardennen, geopend in 1992, besteedt speciale aandacht aan de belangrijke rol die Britse soldaten speelden bij de bevrijding van de Ardennen. Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan de Amerikaanse en Duitse legers, elk met hun eigen wapens en voertuigen.
Het museum beslaat bijna 15.000 m2, verdeeld over drie verdiepingen. De bezoeker ziet er meer dan 120 poppen gekleed in originele Amerikaanse, Engelse, Duitse en zelfs Schotse militaire tenues met bijbehorende bepakking, naast uniformen die veteranen van het Ardennenoffensief het museum schonken. De bezoeker vindt er ook een belangrijke collectie lichte en zware wapens, persoonlijke voorwerpen en uitrustingen die op het slagveld zijn gevonden, zo’n 20 militaire voertuigen en de beroemde Enigma decodeermachine van Poolse origine. Een fotocollectie brengt het dagelijks leven van de soldaten op het slagveld in beeld. Het museum toont ook wandkaarten van de verschillende fases van het Ardennenoffensief, evenals een film met tijdsbeelden van de bevrijding van La Roche in januari 1945.

Toeristische informatie

Voor bezienswaardigheden in de regio kijk op: http://www.batarden.be/site/en/curiosites.html.

Openingstijden Ga voor meer informatie en de openingstijden naar: http://www.batarden.be/site/nl.html

Mediagallerij

Rue Châmont 5, La Roche-en-Ardenne, Belgie +3284411725 http://www.batarden.be/site/nl.html

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën