Wachten op de bevrijding - LRNL821

Wachten op de bevrijding

03-10-1944

Antwerpsesteenweg, Kapellen, Belgie
Liberation Route Europe

Wachten op de bevrijding

Een bevrijdend bombardement. De Kapellenaren moeten geduld hebben in 1944. Antwerpen wordt op 4 september bevrijd, maar ten noorden van de stad verweren de Duitsers zich fel. Het dorp krijgt verschillende geallieerde artilleriebombardementen te verwerken.

In de nacht van 3 op 4 oktober duren de beschietingen bijna tien uur. Tientallen burgers overleven de bombardementen niet. Het is de tol voor de bevrijding. De Duitsers verlaten die nacht het centrum, de volgende middag komen de Canadese bevrijders aan.

In de weken daarna gaat de strijd verder in het noorden van de gemeente, waar de Duitsers twee weken standhouden achter de Antitankgracht.

De bevrijders worden op handen gedragen. De vreugde is enorm, maar woede is er ook. Kapellenaren die van collaboratie worden verdacht, krijgen het hard te verduren tijdens de straatrepressie.

Oorlogssporen op een oorlogsmonument

Er zijn weinig zichtbare sporen van de bevrijding in Kapellen, behalve op het monument voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het beeld van de treurende moeder van Theo Blickx raakt beschadigd tijdens het bevrijdende bombardement. De handen zijn eraf gevallen en er zijn sporen van ingeslagen granaatscherven.

Na de oorlog besluit de gemeente om het beeld niet te herstellen. Het monument eert vanaf dan ook slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Op de achterkant van het monument prijken de namen van gesneuvelde militairen, verzetsstrijders en politieke gevangenen uit Kapellen.

Toeristische informatie

www.kapellen.be, www.kempen.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Mediagallerij

Antwerpsesteenweg, Kapellen, Belgie