Tien crashes - LRNL829

Tien crashes

Groenedijk, Retie, Belgie
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Tien crashes

‘Ze vliegen dik, zo dik dat de vogels te voet moeten gaan’. In de nacht van 22 op 23 september 1944 vertrekken de Duitsers uit Retie. De volgende dag staan de Britse bevrijders op het marktplein.

De dagen ervoor waren spannend. Honderden vliegtuigen trekken over de gemeente. Het is een ongelooflijk schouwspel. Ruim 2000 transport- en zweefvliegtuigen en 1500 jachtvliegtuigen nemen op 17 september deel aan Operatie Market Garden, het geallieerde plan om Nederland te bevrijden. Boven Geel maakt hun aanvliegroute vanuit Groot-Brittannië richting Nederland een knik naar het noorden. Boven Retie en omgeving passeren ze vervolgens over bezet gebied.

De vliegtuigen zijn zwaar geladen en vliegen laag en traag. Dat maakt ze een gemakkelijke prooi voor het Duitse afweergeschut. De inwoners van Retie zien bemanningsleden en passagiers met parachutes springen en helpen overlevenden onderduiken. Samen met de Britse Halifax die in 1943 neerstortte, crashen er tijdens de oorlog minstens tien vliegtuigen boven het dorp.

Hulppost

Tijdens de Slag om Geel richt het Vlaamse Kruis in de bomvrije kelderverdieping van het gemeentehuis van Retie een noodhospitaal in. Ze verzorgen er burgers uit Retie, Dessel en Kasterlee die het slachtoffer zijn van de beschietingen op het Duitse afweergeschut door de geallieerden. Na de bevrijding neemt het Rode Kruis de hulppost over.

Toeristische informatie

www.retie.be, www.kempen.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Mediagallerij

Groenedijk, Retie, Belgie