Schuilen in de steenoven - LRLN815

Schuilen in de steenoven

24-09-1944 - 29-09-1944

Den Hout, Beerse, Belgie
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Schuilen in de steenoven

Beerse kent bloedige bevrijdingsdagen. Eind september 1944 vormt het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten de laatste Duitse verdedigingslinie voor de grens. Beerse centrum, op de zuidelijke oever, wordt snel bevrijd door Britse troepen. Maar aan de overzijde wachten verbeten Duitse soldaten hen op.

Brickworks battles

Op 24 september brandt de strijd los. De 49ste Infanteriedivisie kan met de hulp van lokale verzetslui het kanaal oversteken in Sint-Jozef, een gehucht van Rijkevorsel. Ze bouwen er een noodbrug. Een bataljon trekt daarna verder over de noordelijke kanaaloever naar het gehucht Den Hout.

Maar daar loopt hun aanval al snel vast. De Duitsers hebben zich ingegraven rond de cementfabriek en de steenbakkerij in de Kwikstraat. Ze omsingelen het Britse bataljon. Dagenlange gevechten volgen. De Britse troepen zetten zelfs een Wasp in, een vlammenwerpertank. Het verschrikkelijke wapen zorgt ervoor dat sommige Duitse soldaten zich overgeven.

Polen forceren doorbraak

De bevolking van de Kwikstraat staat doodsangsten uit. Britse en Duitse kanonnen beschadigen hun huizen. De bewoners zoeken daarom beschutting in kelders of in fabrieksgebouwen – zelfs in de lege ovens van de steenbakkerij. Verschillende Beersenaren komen om in de vuurgevechten. Op 29 september komt er versterking van de Poolse 1ste Pantserdivisie, die met een heldhaftige actie van infanterie en tanks de Duitsers verdrijft.

Meer dan twintig Britse en Poolse soldaten sneuvelen in de strijd. Al in 1946 richt het Bevrijdingscomité Den Hout Noord een monument voor hen op in een nieuwe straat. Die krijgt een symbolische naam: de Heldenweg.

Toeristische informatie

www.beerse.be, www.kempen.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Mediagallerij

Den Hout, Beerse, Belgie