Kinderen blijven niet gespaard - LRLN814

Kinderen blijven niet gespaard

15-09-1944 - 30-09-1944

Gagelbroek, Arendonk, Belgie
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding
Liberation Route Europe

Kinderen blijven niet gespaard

Half september 1944 ligt Arendonk midden op de frontlijn. Het dorpscentrum op de zuidelijke oever van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is nagenoeg vrij van Duitsers. Gewapende verzetslui lopen rond in de straten. Maar aan de andere oever, rond het gehucht Voorheide, heeft de bezetter zich ingegraven. Zijn artillerie neemt het dorp regelmatig onder vuur.

Op 24 september trekken troepen van de Britse 53ste (Welshe) Infanteriedivisie op vanuit Postel, over de noordelijke kanaaloever. Bij Voorheide nemen de Duitsers hen onder vuur. Het jaagpad ligt bovendien vol mijnen. Verschillende Britten komen om. Toch neemt de divisie het dorpje in. Maar daarmee keert de rust niet terug. ‘s Nachts voeren honderden Duitsers een tegenaanval uit. De Britten kunnen hen maar net afslaan.

Onschuldig slachtoffer

De gevechten duren nog verschillende dagen. Onder de tientallen dodelijke slachtoffers zijn ook Voorheidenaren. Hendrik en Octavie Koninckx wonen met hun negen kinderen in de Grensstraat. Terwijl Britten en Duitsers vechten, schuilen ze in de kelder van hun huis. Dagenlang zitten ze er in het donker, met nauwelijks eten.

Die situatie wordt hun vier maanden oude zoontje Gerard fataal. Op 29 september sterft het kindje van ontbering. Het gezin slaat op de vlucht. Een kussensloop doet dienst als witte vlag, het dode kind dragen ze met zich mee. De Duitsers laten hen passeren, onder de indruk van de trieste aanblik.

De kleine Gerard wordt begraven op een geïmproviseerd soldatenkerkhof aan het kanaal, samen met de 18 Britten die sneuvelden bij Voorheide. Enkele dagen later is heel Arendonk bevrijd.

Toeristische informatie

www.arendonk.be, www.kempen.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Mediagallerij

Gagelbroek, Arendonk, Belgie