Een bloedige bevrijding - LRNL819

Een bloedige bevrijding

07-10-1944 - 22-10-1944

Heidestatieplein, Kalmthout, Belgie
Trefwoorden voor deze historische locatie
Bombardementen Verwoesting Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag
Liberation Route Europe

Een bloedige bevrijding

Na de bevrijding van Putte trekken de geallieerden op 7 oktober meteen verder naar Kalmthout. Canadese troepen en Belgische verzetsstrijders naderen het dorp vanuit het zuidwesten via de Putsesteenweg. Vanuit Brasschaat komt versterking voor deze bevrijdingsoperatie. Het Duitse leger is niet van plan Kalmthout zonder slag of stoot op te geven en verschanst zich langs de oostzijde van het spoor.

De strijd barst in alle hevigheid los. Twee weken lang schieten beide kampen heen en weer. Kalmthout wordt stevig gebombardeerd. Vele huizen raken beschadigd en burgers, militairen en verzetslieden komen om. Stap voor stap drijven de geallieerde troepen de Duitse soldaten noordwaarts. Nieuwmoer en Hoek zijn de laatste stukjes Kalmthout die de Canadezen en het verzet veroveren op het Duitse leger. Pas op 22 oktober is bijna heel het dorp bevrijd. Op naar Essen!

Het torentje wenkt niet meer van verre

Op 28 oktober 1944 maakt de Gazet van Antwerpen de droeve balans van de bevrijding op: ‘Het torentje van Kalmthout wenkt niet meer van verre; de typische boerderijen met hun rieten daken zijn niet meer als schilderijen van oeroud Kempisch buitenleven; de toren van de kerk werd opgeblazen; de hoeven werden geplunderd en daarna aan de vlammen prijsgegeven. Rouw hangt over het dorp.’

De Canadezenlaan en het oorlogsmonument op het Heidestatieplein herinneren aan de geallieerden en verzetslieden die samen Kalmthout en zijn deelgemeenten bevrijdden.

Toeristische informatie

www.kalmthout.be, www.kempen.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Mediagallerij

Heidestatieplein, Kalmthout, Belgie