De bruggen van Ravels tijdens de Tweede Wereldoorlog - LRNL828

De bruggen van Ravels tijdens de Tweede Wereldoorlog

Vaartstraat, Ravels, Belgie
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten
Liberation Route Europe

De bruggen van Ravels tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het vlakke Vlaamse land telt weinig natuurlijke hindernissen die de opmars van vijandige legers hinderen. Maar er zijn wel veel rivieren en kanalen, die oprukkende landtroepen lang kunnen tegenhouden. Het is daarom een militaire standaardprocedure om strategische bruggen op te blazen, wanneer vijandige troepen in aantocht zijn.

Brug 7 gedynamiteerd

Brug 7 over het kanaal bij Ravels is zo’n strategische brug. In december 1939 geeft het gemeentebestuur gedragsregels aan zijn inwoners voor wanneer het leger de brug zou vernielen. De bevolking moet deuren en vensters openen en spiegels, fotolijsten, klokken en andere breekbare voorwerpen van de muur halen.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger België binnen. Om 11.00 uur dynamiteert het Belgische leger de brug van Ravels. De bedoeling is de Duitse opmars aan het Kempisch Kanaal te vertragen. Tevergeefs. Vlak naast de vernielde brug bouwen de Duitse troepen een noodbrug.

Bevrijders bouwen baileybrug

In september 1944 rukken de geallieerde legers op naar het noorden om België te bevrijden. De Duitsers hanteren in Ravels dezelfde strategie als de Belgen vier jaar eerder: Hun eigen noodbrug vliegt de lucht in. Maar ook de geallieerden kunnen noodbruggen aanleggen en op 3 oktober installeren ze een baileybrug over het kanaal. Even later rijden Britse troepen het centrum binnen. Ravels is bevrijd!

Toeristische informatie

www.ravels.be, www.kempen.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Mediagallerij

Vaartstraat, Ravels, Belgie