België / Plaats van belang

Bevrijding en bunkers

Bevrijding

Markeren

Deel

Route


Een militair hospitaal in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Op 4 september 1944 bevrijden de geallieerde troepen Sint-Katelijne-Waver. Ze trekken meteen verder en drijven de Duitse bezetter noordwaarts. Toch verdwijnen militairen niet uit het straatbeeld.

Van oktober 1944 tot juli 1946 fungeert het Instituut van de zusters Ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver als militair hospitaal. Eerst verzorgen de Britse troepen er hun gewonden. Meer dan 1000 patiënten verblijven in het instituut. In de lente van 1945 keren ze huiswaarts. De Britten maken plaats voor een honderdtal Belgische soldaten die er herstellen van hun verwondingen.

Overbodige bunkers?

Eind jaren 1930 bouwt het Belgische leger in allerijl een veertigtal bunkers in Sint-Katelijne-Waver. De bunkers zijn onderdeel van de zogenaamde KW-stelling die loopt van Koningshooikt tot Waver (tegenwoordig Waals-Brabant). De stelling is belangrijk in het plan voor de verdediging van België tegen Duitsland maar doet uiteindelijk geen dienst.

In mei 1940 breekt het Duitse leger door de geallieerde linies in Frankrijk en de Ardennen en verovert België razendsnel. Na de Tweede Wereldoorlog verliezen de bunkers hun nut. Vanaf 1953 worden ze verkocht.

Toeristische informatie

www.sintkatelijnewaver.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be