Belgie

In mei 1940 viel Duitsland België binnen. Met een aanval door de Belgische Ardennen versloeg het Duitse leger de geallieerden in de lente van 1940. Vier bezettingsjaren volgden, tot België in 1944 werd bevrijd.

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe in Belgie

In mei 1940 viel het Duitse leger België binnen en slaagde het erin de geallieerde legers met een snelle opmars door de Ardennen te omsingelen. In de vier jaar dat de bezetting voortduurde, verloren duizenden Belgen het leven en werd een groot deel van de Joodse bevolking gedeporteerd. In 1944-1945 werd België opnieuw van groot strategisch belang toen de geallieerden de haven van Antwerpen in gebruik probeerden te nemen en het Duitse leger een laatste poging deed het tij van de oorlog te keren met het Ardennenoffensief.

Biografieën

Beleef de historie

Verhaal uitgelicht: Bevrijding van België

Op 2 september 1944 trokken de geallieerde troepen op meerdere plaatsen tegelijk België binnen. Vanaf dat moment ging het snel: tien dagen later was het grootste deel van het land bevrijd. Maar dit betekende niet het einde van de Duitse bezetting. Twee maanden later verraste Hitler de geallieerden met een laatste aanval: het Ardennenoffensief.

Een snelle opmars
Op deze afbeelding:
Bevrijding van Belgiè
Bewapening van Amerikaanse soldaten in België, 3 september 1944.

In de ochtend van 2 september 1944 marcheerde het 1e Amerikaanse Leger, op weg naar Doornik, België binnen bij het dorpje Gindron (Henegouwen). Diezelfde dag nog besloten de Duitse gezaghebbers en Belgische collaborateurs zich uit de voeten te maken en kreeg het 2e Britse Leger de opdracht om door te stoten naar Brussel. De Britse soldaten arriveerden in België op 3 september. Diezelfde avond nog trokken ze samen met de Belgische Brigade Piron de Belgische hoofdstad binnen. Op 17 september was bijna het hele Belgische grondgebied bevrijd. Deze snelle opmars was mede mogelijk dankzij de medewerking van enkele verzetsgroepen. Zij ondersteunden de geallieerde troepen bij hun opmars, weerhielden de vluchtende Duitsers van vernielingen, zoals in de haven van Antwerpen, en maakten jacht op collaborateurs.

De geallieerden werden in België met open armen ontvangen. Overal in het land waren de straten vrolijk gekleurd door de Amerikaanse, Britse, Franse, Russische en natuurlijk Belgische vlaggen. De bevrijders brachten spullen mee die in de oorlogsjaren schaars geworden waren, zoals echte koffie, chocolade, Coca-Cola, sigaretten en jazzmuziek.

Het Belgische gezag werd hersteld. Omdat koning Leopold III nog niet naar België was teruggekeerd, werd zijn broer Prins Charles op 20 september tot regent gekozen. Nu de bezetter was verdreven, was het tijd om ook de collaborateurs te straffen. De bevolking nam het recht in eigen hand: vrouwen werden kaalgeschoren en er werden mensen gelyncht, al bleven grote moordpartijen uit.
Maar de Duitsers waren helemaal niet van plan om op te geven. Op 16 december 1944 verraste Hitler vriend en vijand met een laatste aanval: het Ardennenoffensief of Battle of the Bulge. Zes weken lang werd er opnieuw hard gevochten, maar op 4 februari 1945 was ten slotte heel België bevrijd.

Lees het hele verhaal