Duitsland / Plaats van belang

St. Foillan Kerk: wonden uit het verleden


Markeren

Deel

Route


Oorlogsschade zijn amper meer te zien in Aken. Maar de ingang van de St. Foillanskerk is een voorbeeld waar de 'wonden uit het verleden' nog zichtbaar zijn.

In de schaduw van de UNESCO-werelderfgoedkathedraal van Aken staat deSt. Foillan. Vanaf de 12e eeuw was dit de kerk voor de burgers van de stad. De kerk werd herhaaldelijk getroffen door branden en tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest.

De St. Foillan werd in de vroege naoorlogse jaren snel herbouwd. In 1958 was de vorm ontstaan die vandaag de dag zichtbaar is. Aan de voorkant van de kerk, direct aan het smalle laantje naar de kathedraal, is nog steeds schade uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar. De schade aan het gebouw, opgelopen tijdens bombardementen en gevechten voor de bevrijding van Aken, werd bewust niet hersteld.

Tegenwoordig zijn het wonden uit het oorlogsverleden. Afbrokkelingen op de sokkel laten zien hoe zwaar de kerk werd beschadigd tijdens de gevechten. Omdat de meeste schade zich op de grond of op kniehoogte bevindt, merken velen deze sporen van de Tweede Wereldoorlog niet meer op.

St. Foillan Ursulinerstr. 1, 52062, Aachen