Duitsland / Plaats van belang

Haus Grenzwacht


Markeren

Deel

Route


Haus Grenzwacht ('grenswachtershuis') werd tijdens het Derde Rijk gebruikt als stadsgezondheidsdienst van Aken. De gezondheidsafdelingen waren verantwoordelijk voor de uitvoering van wetten die de raciale hygiëne van de nazi's bevorderden, waaronder verplichte sterilisaties en het vermoorden van gehandicapten.

Tijdens het naziregime was in het Haus Grenzwacht behalve het stadsbestuur ook de afdeling gezondheid van de stad Aken gevestigd.

De overheidsartsen van Aken vroegen honderden sterilisaties aan voor mensen die zij als 'minderwaardig' beschouwden. Van 1941 tot 1945 werden gehandicapte en zieke mensen uit Aken gedeporteerd met hulp van de gezondheidsdienst en vervolgens systematisch vermoord, zoals tijdens het programma Action T4. Velen werden ook misbruikt in wrede experimenten, waarbij ethische principes werden genegeerd.

Het project Wege gegen das Vergessen (manieren tegen het vergeten) herinnert aan de deelname van Akense overheidsartsen aan deze misdaden met een gedenkplaat aan de westelijke torengevel van Haus Grenzwacht.

Hackländerstraße 1, Römerstraße 10, 52064, Aachen