Nederland / Audiospot

Verraderlijke doorn in het vlees

BombingDestructionVictory and defeat

Markeren

Deel

Route


In de opmars van Operatie Veritable stuiten de Geallieerden overal in het Nederlands-Duitse grensgebied op veel weerstand. Zo ook bij Afferden waar de verdedigers van Kasteel Bleijenbeek zich dagenlang fel verzetten. Heroïsche pogingen van verschillende pelotons om het kasteel in te nemen mislukken, met veel doden en gewonden tot gevolg. Brengen de Typhoons dan uiteindelijk de beslissing?

Operatie Veritable was 8 februari gestart in de heuvels van Groesbeek. Het plan was om in samenwerking met een zuidelijker offensief, Operatie Grenade, het gebied tussen Maas en Rijn zo snel mogelijk in bezit te nemen en vervolgens de Rijn over te steken. Hiermee zou de belangrijkste verdediging van het Duitse Rijk aan het westfront gebroken worden en de weg naar heel Duitsland openliggen.

De geplande opmars verliep echter moeizaam omdat de dooi intrad en de Duitsers hele gebieden onder water hadden gezet. Tanks liepen vast in de modder en konden dagenlang niet verder. Bovendien boden de Duitsers veel weerstand en vele boerderijen en huizen moesten één voor één veroverd worden. Ruim een week later staan de mannen van de Schotse 52ste Infanterie Divisie in de bossen van Afferden, ten zuiden van Gennep. De Duitsers hebben zich strategisch ingegraven achter de Eckeltse beek en hebben zich stevig verschanst in Kasteel Bleijenbeek. Ze hebben goed zicht op de bossen en open velden voor hen. Zodra er ook maar een tank uit de bossen durft te komen, wordt deze vol onder vuur genomen. Een dagenlange belegering volgt. 

De Schotten proberen van alles om de Duitsers te verdrijven maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Doden en gewonden blijven soms lang liggen in het open veld of op de binnenplaats van het kasteel terwijl de beschietingen over en weer gewoon doorgaan.

Hoe kunnen de Geallieerden deze etterende doorn in het vlees onschadelijk maken?

Bezoekerscentrum Martinustoren in Gennep is het begin- en eindpunt van de ‘Martinustoren Bevrijdingsroutes’. Acht fiets- en wandelroutes maken het einde van WO II in de regio beleefbaar. Ze vormen een netwerk van knooppuntenroutes met de Martinustoren als middelpunt. Klik hier voor meer informatie