Verenigd Koninkrijk / Verhaallijn

Operatie Fortitude South

Victory and defeat

Deel


1 december 1944 / 1 maart 1944

Toen D-Day naderde, werd Kent het decor van een van de grootste misleidingplannen uit de oorlog, Operatie Fortitude South. Om de werkelijke locatie van de geallieerde invasie van West-Europa te verhullen, troffen de geallieerden uitgebreide militaire voorbereidingen rond Dover. Maar het was allemaal nep.

Operatie Fortitude wilde het Duitse leger misleiden en de werkelijke locatie van de geplande geallieerde invasie van Normandië verhullen. Operatie Fortitude North was bedoeld om de indruk te wekken van een dreigende geallieerde invasie van Noorwegen, terwijl Operatie Fortitude South hetzelfde deed rond Dover tegenover Pas-de-Calais, allemaal om de Duitse troepen af te leiden van Normandië.

Voor de Duitsers was Pas-de-Calais de voor de hand liggende plek voor een geallieerde invasie in Europa: dit was immers de kortste route over het Kanaal. In Kent werd daarom de fictieve 1st U.S. Army Group (FUSAG) geplaatst, ondersteund door de aanleg van wegen, bruggen, gebouwen, vliegvelden en verzamelplaatsen met dummy vliegtuigen en landingsvaartuigen. Zelfs valse radio-uitzendingen werden gemaakt.

Uit een gedecodeerd bericht van de Japanse ambassadeur aan zijn regering, waarin hij vertelde over een gesprek met Hitler, bleek inderdaad dat de Duitsers een geallieerde invasie verwachtten via de Straat van Dover. Op 5 juni 1944 werd een schijninvasie gelanceerd vanaf Dover, terwijl de echte invasie op 6 juni, Operatie Overlord, 185.000 manschappen succesvol overbracht naar Normandië.

Zelfs lang na de landing in Normandië hield Hitler zijn beste troepen in Pas-de-Calais, in de veronderstelling dat hier later nog een grotere invasie zou plaatsvinden.